Sunday, 10 November 2013

Special Food of Terengganu


Dalam negeri Terengganu ,
 terdapat beberapa makanan yang amat sedap dan terkenal. 


Antara makanan yang wajib :
Yang pertama dikaitkan ialah KEROPOK LEKOR.
Terdapat 2 cara makan bagi keropok lekor yang agak terkenal dalam Terengganu
1- Goreng

2-'Steamed'
Keropok Lekor -Goreng↑↑↑
 Bagi cara makan yang pertama 
Bolehlah dimakan dengan sos cili sekali
Taste lagi bagus!!!

Rasa : 

                   ★


Keropok Lekor - Steamed ↑↑↑
Bagi cara makan yang ke-2
Keropok Lekor yang 'Steamed' juga sedap sekali kerana ia lebih lembut .


Makanan yang seterusnya,
merupakan makanan yang bukan boleh dijumpa mana-mana selain dari Terengganu!!
NASI DAGANG


Nasi dagang↑↑↑


Nasi Dagang merupakan sarapan biasa bagi penduduk Terengganu
kerana ia dapat membekalkan tenaga yang mencukupi bagi manusia
Di samping itu, nasi dagang ini juga enak dengan nasinya yang dipenuhi dengan aroma santan

Kari ikan yang sebagai protagonis juga tidak dapat diabaikan!!!
Nasi dagang juga biasanya dimakan dengan sayur-sayuran yang dinamakan sebagai "Achat".
Telur rebus dan cekuran kelapa goreng juga didapati dalam nasi ini ☺☺☺



Rasa : 

                        ★


Tambahan pula ,
  Laksam juga sejenis makanan yang biasa dalam Terengganu tetapi agak istimewa bagi tempat lain.
Laksam
Boleh nampaklah makanan ini dalam gambar di bawah, ia bukan nama lain untuk laksa
Ia bukan sahaja 'wajah' tidak sama dengan laksa maka laksam mempunyai rasa yang lain daripada laksa juga.
Ia sebanarnya terasa seperti 'Chee Chong Fun' dalam makanan cina tetapi Laksam terasa lebih kenyal.
Kuah yang berada dalam laksam ini juga amat mellow yang diperbuat daripada santan, daging ikan bersama-sama ulams dan herbal tempatan.
Dengan kombinasi ini yang amat unik kepada orang bukan Terengganu,
ia boleh dikatakan MESTI dicuba kalau anda datang ke Terengganu.

Rasa: 

                  ★

Laksam



No comments:

Post a Comment