Wednesday, 4 December 2013

Penang Hawker Food~***

Sampai Pulao Pinang terutamanya berhadapan Gurney Plaza, memang banyak makanan tempatan yang sedap.

Antara dua makanan memang tidak boleh melepasi adalah Penang asam laksa dan char kway teow.





=PENANG ASAM LAKSA=

Yang ini ialah kegemaran saya!!
Penang asam laksa merupakan laksa daripada Pulau Pinang.
Asam digunakan untuk memberi perasaan masam kepada sup laksa.
Oleh itu makanan ini dinamakan asam laksa.
Ingredien utama untuk membuat laksa ini adalah ikan kembung dan asam.
Sesetengah orang lebih gemar makan asam laksa dihidangkan dengan petis udang atau "hae ko" untuk mengurangkan kemasamannya.
Tetapi saya suka makan original penang asam laksa
Cubalah ! Awak akan tidak sedih selepas rasa makanan ini !!





















=CHAR KWAY TEOW=


Char kway teow merupakan makanan yang popular di Malaysia.
Kway Teow digorengkan di atas api panas dengan kicap, cili, udang, kerang, kucai cina, tauke dan telur.
Belum makan, tengok gambar sahaja mulut sudahlah nak berliur.
Belum makan, tengok gambar sahaja sudahlah mencium rasa char kway teow.
Belum makan, tengok gambar sahaja sudahlah merasa lapar.
Kan? Kan? Kan?!!!
Kadangkala hirisan sosej cina dan kek ikan atau bahan-bahan lain ditambah untuk menarik orang.
Saya mengesyorkan makanan ini iaitu char kway teow dengan kuat kerana terlalu sedap.
Walaupun saya pun boleh makan tiga pinggan semasa saya berdiri di Pulau Pinang.
Bergurau sahaja, tetapi saya memang boleh makan 2 pinggan char kway teow!
Korang mestilah pergi cuba!!




No comments:

Post a Comment