Monday, 2 December 2013

 
                        ~TRAVEL IN SARAWAK~
Sarawak adalah salah satu daripada dua negeri di pulau Borneo Malaysia. Dikenali sebagai Bumi kayangan ("Land of the Hornbills"). Sarawak juga terkenal dengan makanan bermacam-macam jenis dengan terdapat bahan yang munking tidak terdapat  di tempat kita dan memiliki pelbagai rasa yang sangat unit.
 
 
LAKSA SARAWAK
Laksa sarawak 100% berbeza daripada laksa-laksa di semenanjung !!!!. Laksa Sarawak, walaupun kuahnya nampak seperti kari, tetapi sebenarnya bukanlah seperti rasa mee kari. Laksa sarawak rasa lemak, dan dicampur dengan daging ayam rebus yang dicarik-carik, tauge rebus separuh masak, udang rebus, hirisan telur goreng dan beberapa bahan lain. Semasa dihidangkan,laksa sarawak dihidangkan bersama dengan sambal belacan dan limau kasturi. Jika anda datang ke Sarawak, pasti kau perlu mencuba hidangan ini !!!
                                                                                                    LAKSA SARAWAK!!!
 MEE KUCHING DAN
KUEH TIAW TOMATO                                                                                    
Lagi satu makanan Sarawak yang perlu cuba ialah Mee kuching dan kueh tiaw tomato!!! Ini popular di kalangan masyarakat sarawak tetapi tidaklah sepopular Laksa Sarawak dan Mee Kolok. Kedua-dua jenis mee ini senang didapati di kedai makanan cina, dan restoran ataupun food court (halal) di shopping complex. Bagi Mee Kuching, mee ini banyak terdapat di Kuching dan juga dikenali sebagai Mee Dawai. Ini adalah disebabkan mee ini keras dan ranggup semasa dihidangkan~~~
 
KUEH TIAW TOMATO
                                                                              MEE KUCHING
 
MONOK PANSOH
Manok Pansoh adalah sejenis makanan dimana ayam dimasak dalam buluh. Makanan ini merupakan makanan tradisional masyarakat Iban. Cara menyediakannya sama seperti menyediakan lemang di semenanjung.'Manok' bermaksudd ayam dan 'Pansoh' bermaksud dimasak dalam buluh. Dalam Bahasa Iban pula,dikenali sebagai 'Manuk Pansuh' ataupun ' Manuk Lulun'. Oleh sebab cara masakan ini berasal daripada masyarakat Iban, maka selain ayam bahan-bahan lain seperti daging babi dan ikan disediakan mengikut cara yang sama.
 
 

 

 

No comments:

Post a Comment